Bemutatkozás Konzorcium Eredmények Kapcsolat és impresszum Ajánlat
  NYME MÖI
  MEGOSZ
  Erdőszöv Zrt.
  Mocz és Tsa Kft.
  Tilia Kft.
  Ártéri EBt.
Tilia Kft.

 

A TILIA Kft. 1990-ben betéti társaságként indult, majd 1999-ben alakult át Kft-vé. A cég megalakulása óta fő tevékenységként erdőgazdálkodással foglalkozik. A vállalkozás tevékenységében a következő ágazatok dominálnak: erdőtelepítés (tervezés, kivitelezés), erdőfelújítás–erdőnevelés, fakitermelés–értékesítés, szaktanácsadás (erdészeti szakirányítási integrátori tevékenység, tervezés), komplex erdőkezelés. A vállalkozás működési köre: Dél-Alföldi Régió, Bács-Kiskun Megye, Baja 70 km-es körzete.
Az erdőterületek jelentősebb volumenű magántulajdonba kerülése során a Tilia Kft. felismerve az ebben rejlő üzleti lehetőségeket, már 1997-98-ban megkezdte a hosszú távú erdőkezelési szerződések megkötését. Az évek során jelentős erdőterületeket vett hosszú távú bérletbe, így jelenlegi üzemi területe 402 ha. A Kft.  a 2000. évben sikeresen megpályázta az Erdészeti Integrátori címet és a későbbiekben erőteljesen fejlesztette szakirányítási integrátori tevékenységét. Jelenleg a Kft. által integrált erdőterület nagysága: 2601 ha.
A Kft-ben a szakmai munkát a tulajdonosok végzik (erdőmérnök-; erdészeti gazdasági szakmérnök-; közgazdász, illetve jogász.) A jelenlegi 1 fő alkalmazott a Kft. gazdasági vezetője: mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkezik.
 A Kft. a korábbiakban döntően alvállalkozók igénybevételével oldotta meg a felmerülő feladatokat. A Kft. mintegy 11 állandó alvállalkozóval (erdőművelő-, fakitermelő-, szállító- stb. vállalkozások) dolgozott az elmúlt időszakban. Ez az alvállalkozói kör mintegy 40-50 fős dolgozói létszámot takar. A korábbi évek tapasztalata azt mutatta, hogy az alvállalkozói munkavégzés sok esetben nem a megfelelő minőségben folyt.

A Kft. kidolgozott egy olyan üzleti modellt az erdőtelepítésekre, ahol a megrendelőnek (földtulajdonosnak) nem kell előfinanszírozást nyújtania, sőt gyakorlatilag egyáltalán nem kell tőkét befektetnie a telepítésbe, mivel azt a KFT biztosítja, illetve az igénybe vehető támogatásokból fedezi (előfinanszírozza). A térségünkhöz tartozó gyengébb mezőgazdasági területek (pl. Homokhátság déli része, stb.) gazdálkodói körében igen nagy az érdeklődés az erdőtelepítési lehetőségek iránt. Ezt a számos érdeklődő is bizonyítja, noha még nem is hirdettük meg szélesebb körben ezt a lehetőséget.
A témavezető Dr. Ódor József okleveles erdőmérnök. Korábban az állami erdőgazdálkodási szektorban dolgozott, majd megalapította saját magánerdészeti vállalkozását. Jelenleg több erdészeti vállalkozásban tisztségeket tölt be, és tagja a MEGOSZ vezetőségének is.


Tartalmi felelős: Facskó Ferenc - módosítva: 2007. október 3.